DOBRODOŠLI V KVIZU 1. PLATFORME TEHNOPARKA CELJE

Pravilno Napačno

Krogla, ki je na koncu nihala, se premakne:

Potencialna energija prve krogle se v izhodiščnem položaju ob trku v obliki kinetične energije prenese skozi ostale krogle v vrsti. Zaradi spremembe v energijskem stanju, krogla dobi hitrost, kar povzroči njen dvig do ustrezne višine. Za zadnjo kroglo ni več nobene druge, na katero bi se prejeta energija lahko prenesla.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Newtonovo nihalo je sicer svoje ime dobilo po svojem izumitelju, angleškem fiziku in matematiku Isaacu Newtonu. V 70ih in 80ih je bilo, v pomanjšani verziji, namenjeno kot priljubljen namizni okras direktorjev in šefov v pisarnah velikih korporacij Amerike.

Kaj je škripec?

Sestavljen je iz kolesa z utorom za vrv ali pletenico. Eden najbolj tipičnih primerov uporabe je gradbeni stroj, ki mu pravimo žerjav.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Škripčevje je sestavljeno iz pritrjenih in gibljivih škripcev. Arhimed, grški fizik, matematik in izumitelj, naj bi s pomočjo škripčevja z lastno močjo premaknil celo ladjo s posadko vred.

Zobniški prenos je sestavljen iz večjega in manjšega zobnika. Manjši zobnik se vrti hitreje, vendar z manj moči. Večji zobnik pa se vrti:

Zobniki so kolesa z zobmi, ki se kotalijo drug ob drugem. Ko se prvi zobnik obrne, se obrne tudi drugi. Če so zobniki različnih velikosti, se lahko uporabijo za povečanje moči sile obračanja.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: V prvem stoletju našega štetja so se na pnevmatiki z vodnim kolesom rimskega arhitekta Bidobisa uporabljali tudi zobniški pogoni. V 14. stoletju so se orodja uporabljala za ure.

Vidna svetloba je:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prism-rainbow-black.svg
Sončna energija je ena izmed najpomembnejših energij, lahko jo gledamo kot toploto ali kot vidno svetlobo. Za prenos energije uporabljamo elektromagnetno polje, ki je sestavljeno iz električnega in magnetnega valovanja.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: V 17. stoletju je angleški znanstvenik Isaac Newton odkril pomembno lastnost svetlobe. V temni sobi je tanek svetlobni pramen usmeril skozi optično prizmo ter žarke, ki so izstopili, projiciral na zaslon. Dokazal je, da je bela svetloba zmes vseh spektralnih barv, ki imajo točno določeno valovno dolžino. Tako je prvi uvedel besedo »spekter« iz latinske besede za »sliko«.

Katere so tri osnovne barve svetlobe?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RGB_color_model.svg
Preostale barve vidnega spektra je mogoče ustvariti z ustrezno kombinacijo treh osnovnih barv po tako imenovanem pravilu mešanja z dodajanjem, ki velja za mešanje svetlobnih žarkov različnih valovnih dolžin.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Pravila aditivnega mešanja imenujemo tudi model RGB, po kraticah angleških besed za tri osnovne barve svetlobnih žarkov: red, greeen, blue (rdeča, zelena, modra). Vsaka od teh barv se lahko pojavi v 256 odtenkih, kar skupno znaša 16.777.216 barv.

Pitagorov izrek lahko zapišemo v obliki formule:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RGB_color_model.svg
Dolga stranica tega trikotnika se imenuje hipotenuza, kratki stranici pa sta kateti. Ploščina kvadrata nad hipotenuzo je enaka vsoti ploščin kvadratov nad katetama.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Pitagorov izrek velja za enega najpomembnejših izrekov v matematiki. Kljub temu, da so sam izrek pred tem uporabljali že Babilonci in Indijci, pa le ti niso skovali dokaza, ki bi dokončno potrdil resničnost izreka. S Pitagoro so izrek začeli povezovati več kot 5 stoletij po njegovi smrti.

Nastanek mehurčkov omogoča raztopina:

Mešanica za izdelavo mehurčkov je sestavljena iz mila in vode. Milo povzroči, da se površinska napetost vode bistveno zmanjša, nastala mešanica pa lahko tvori tanko prožno opno ali film. Tanek tekočinski film je ujet med dve prosti površini.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Mehurček iz vode je nestabilen in hitro poči. Da bi stabilizirali njegovo stanje, se nekatere površinsko aktivne snovi, npr. milo, raztopijo v vodi. Milo površinsko napetost vode zmanjša za tretjino. Ravno tako preprečuje izhlapevanje vode in s tem podaljša življenje mehurčkov.

Površinska napetost je pojav, ki je značilen za:

http://www.waynesthisandthat.com/images/gbheader.jpg
Med molekulami kapljevin so privlačne sile dovolj močne, da se držijo skupaj. Na gladini se to odraža v bolj napeti površini.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Britanski umetnik je svetovni rekorder v izdelavi milnih mehurčkov. V milni mehurček je spravil kar 50 ljudi, poleg tega pa je v en milni mehurček spravil največ – kar 49 – manjših milnih mehurčkov.

2. Newtonov zakon pravi:

Najpomembnejši od treh zakonov se pogosto imenuje kar Newtonov zakon. Zapiše se ga z enačbo: F= ma
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Sir Isaac Newton je bil tako majhen in šibak, da niso verjeli niti, da bo preživel svoj prvi dan, kaj šele 84 let, kolikor je bil star, ko je umrl, domnevno zaradi zastrupitve pri alkimističnem poskusu.

Pospešek je v fiziki:

Pospešek merimo v metrih na sekundo na kvadrat ali drugih izpeljanih enotah.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Katera stvar, ki je prišla izpod človeških rok, ima najhitrejši pospešek? Najhitrejši pospešek vseh časov je leta 1957 čisto po nesreči izkusila 900-kilogramska jeklena pokrovka 150 metrov globokega jaška, v katerem je eksplodirala ameriška eksperimentalna atomska bomba.

Kje so se pojavili prvi zametki oblike in zasnove invalidskega vozička?

Prvi zametki oblike in zasnove invalidskega vozička, kot ga poznamo danes, segajo daleč v čas pred našim štetjem. Prve zapise o »pohištvu na kolesih« so našli na kamnitih ploščah na Kitajskem.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Večji preskok, predvsem v širši rabi invalidskih vozičkov se je zgodil leta 1887, ko so v Atlantic City-ju ponudili izposojo vozičkov težje gibljivim turistom. Kmalu so premožni turisti začeli »izposojati« tudi služabnike, ki so jih “sprehajali” po okolici.

Kaj je astronomija?

Astronomija je tematsko razdeljena na Osončje, njegove planete, naravne satelite, zvezde in galaksije.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Ime astronomija izhaja iz stare grščine, v kateri astron pomeni »zvezda«, nomos pa »zakon. To lahko prevedemo kot »zakoni zvezd«.

Slike, ki nam jih kažejo navadna ogledala, sledijo osnovnemu zakonu optike:

Fashion vector created by stories - www.freepik.com
Zrcalo je optični element, ki odbija svetlobo. Njegova značilnost je, da se žarek od njega odbije po odbojnem zakonu. Ta opisuje obnašanje valovanja pri odboju na meji sredstev z različnima hitrostma valovanja. Vpadni in odbiti žarek ležita z vpadno pravokotnico v isti ravnini.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Arheologi predvidevajo, da so bila prva ogledala izdelana iz raznih obdelanih naravno visoko odbojnih kamnin. O tem pričajo ena izmed najstarejših najdenih zrcal iz vulkanskega stekla, ki so jih našli v Anatoliji, v azijskem delu Turčije in jih umeščajo v leto 6000 pr.n.št.

Kaj je iluzija?

My Wife And My Mother In Law - My Wife And My Mother In Law @clipartmax.com
Iluzije lahko zapeljejo vsako čutilo, najbolj znane pa so optične iluzije. Kaj bomo videli je odvisno od interpretacije dražljajev, ki poteka v možganih.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Optične iluzije temeljijo na posebnostih fiziologije vida. V resnici vidimo odbito svetlobo, ki v našem očesu ustvari narobe obrnjeno sliko. Žarki svetlobe se nato pretvorijo v električne impulze. Šele tedaj jih naši možgani analizirajo in pretvorijo v sliko. Ta celoten proces traja manj kot desetinko sekunde.

Kje so postavili prvi ogromni klavir?

Music photo created by jannoon028 - www.freepik.com
Prvi ogromni klavir so postavili leta 1982, v eni največjih prodajaln z igračami v New Yorku. Zaigral si lahko samo eno oktavo.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Leta 1988 so izdelali novejšo različico ogromnega klavirja s tremi oktavami, na katerega je zaigral slavni Tom Hanks v filmu Big.

Kateri zavod ima sedež v Celjskem domu?

Arhiv Tehnoparka Celje
Zgradba je svoje ime dobila po koncu 1. svetovne vojne. Vse do danes nudi prostor številnim kulturnim prireditvam.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Stavba je bila zgrajena v novogotskem slogu med letoma 1905 in 1907 po načrtih dunajskega arhitekta Branga. Celjski dom je eno izmed najpomembnejših javnih in kulturnih prizorišč v starem mestnem jedru.

Neskončno ogledalo je sestavljeno iz:

V neskončnem ogledalu več vzporednih ali skoraj vzporednih ogledal, ustvarja niz čedalje manjših odsevov za katere se zdi, da izginjajo v neskončnost.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Yayoi Kusama je priznana Japonska umetnica, ki po navadi pri svojih stvaritvah uporablja pikčaste vzorce in zrcalne sobe. V galeriji v New Yorku je iz starih miniaturnih žarnic v spreminjajočih barvah razkrila šest kotni vzorec, ki se zrcali neskončno.

V katerem režnju velikih možganov leži področje za vid?

Največji del možganov tvorita dve možganski polobli, ki sta med seboj povezani s številnimi povezavami. Vsako poloblo sestavljajo štirje režnji. Ti režnji so: čelni, temenski, senčni in zatilni. Zatilni reženj nam omogoča vidno opažanje.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Možgani so razdeljeni na levo in desno hemisfero. Če imate levo in desno možgansko hemisfero razvito enako, najverjetneje brez težav uporabljate obe roki, kar imenujemo ambidekstrija.

Kaj je kalejdoskop?

Običajno je kalejdoskop narejen tako, da so odsevniki (ali ogledala) zaprti v valju, ki vsebuje na enem koncu barvne predmete. Ti se nato odsevajo v neskončen vzorec.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Kalejdoskop je leta 1816 izumil škotski znanstvenik dr. David Brewster in ga leta 1817 tudi patentiral.

V Amesovi sobi se ustvari optična iluzija:

Arhiv Tehnoparka Celje
Eden ključnih dejavnikov, ki preprečuje, da bi lahko zaznal pravo obliko prostora, je luknja, skozi katero gledaš v prostor. Prisili te, da stojiš na točno določenem mestu, kjer se projicira v tvoje oko slika povsem običajne sobe pravilnih oblik. S katerega koli drugega mesta bi lahko videl dejansko nepravilno obliko sobe.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Amesova soba je dobila ime po njenem izumitelju, ameriškem znanstveniku Adelbertu Amesu ml., ki jo je zasnoval leta 1946.

Optična iluzija je:

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Caf%C3%A9_wall.svg
Razlika med resničnostjo in vtisom opazovalca nastane zaradi načina, kako možgani interpretirajo podatke, ki jih dobivajo od čutila za vid.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Leta 1981 sta David Hubel in Torsten Wiesel prejela Nobelovo nagrado za njune raziskave o tem, kako človeški um interpretira različne komunikacije, poslane iz očes.

Recikliranje je:

Snovi, ki jih je mogoče reciklirati so: papir, steklo, tkanine, plastika, itd.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Leta 2008 je potekal projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Po uradnih podatkih je sodelovalo 270.000 ljudi. Odstranili so 12.000 ton odpadkov s 7000 divjih odlagališč.

Kaj je električna energija?

https://sl.wikipedia.org/wiki/Elektri%C4%8Dni_krog
Električna energija je med najbolj uporabnimi oblikami energije. V vsakdanji praksi vzpostavimo tokokrog za prejemanje električne energije tako, da napravo, ki porablja električno energijo, priključimo v vtičnico električne napeljave.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: V slovenskih gospodinjstvih porabimo več kot 80% energije za ogrevanje in pripravo tople vode. Preostalih 20% energije porabimo za delovanje velikih gospodinjskih aparatov, kuhanje in razsvetljavo.

Kaj predstavlja bela palica?

Bela palica je najpomembnejši pripomoček za orientacijo, s pomočjo katere slepi zaznavajo in prepoznavajo predmete v okolju, ovire, strukturo tal in drugo.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je na svetu okoli 285 milijonov ljudi s hujšimi okvarami vida, od tega 39 milijonov slepih in 246 milijonov slabovidnih.

Kako hitro potuje svetloba? Približno:

echnology vector created by vectorpocket - www.freepik.com
V fiziki velja, da je svetlobna hitrost, ki v vakuumu znaša 299.792,458 kilometrov na sekundo, največja možna hitrost v vesolju. Podatki po optičnih vlaknih potujejo s svetlobno hitrostjo, vendar hitrost svetlobe v njih ni enaka tisti v vakuumu, pač pa je približno 2/3 (dve tretjini) te hitrosti. Ko govorimo o hitrosti, mislimo s tem na pasovno širino, torej na količino podatkov, ki jih lahko prenašamo.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Ideja, da bi pošiljali podatke s pomočjo svetlobe, izvira že iz 18. stoletja. Šlo je za "optične telegrafe", vrsto nekakšnih semaforjev na posebnih stolpih, kjer so bili operaterji, ki so signale prenašali na naslednje stolpe.

Van de Graaffov generator je:

https://hairbybrian.us/beauty_blog/tips-to-remove-annoying-static-electricity-in-your-hair
Van de Graaffov generator je naprava, ki s pomočjo premikajočega se traku na votli kovinski krogli na vrhu stojala, zbira pozitivni elektrostatični naboj.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Van de Graaffovi generatorji se danes še vedno uporabljajo kot pospeševalniki, in sicer za ustvarjanje energijsko zmogljivih snopov delcev in rentgenskih žarkov na področju jedrskih raziskav in nuklearne medicine.

Kaj je plazma?

Vesolje je ogromen prostor, v katerem je veliko stvari kot so zvezde, Sonce, meglice, ki so sestavljene iz plazme. Galaksij in ozvezdij je nešteto, za mnoge niti ne vemo, da obstajajo.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Danes se plazme uporabljajo na številnih področij tehnologije. Lahko jo uporabljamo v industriji za obdelavo materialov, v vsakdanjem življenju pa jo najdemo v neonskih lučeh in plazma televizorjih.

KVIZ – IGRALNE POSTAJE, 1. PLATFORMA
Čestitamo! Uspešno ste prišli do konca kviza! Tudi znanost je lahko igriva!