Quiz 1. Platforma

DOBRODOŠLI V KVIZU 2. PLATFORME TEHNOPARKA CELJE

Pravilno Napačno

V katero smer je igla na kompasu ves čas obrnjena? Proti:

Magnetna igla se poravnava v smeri zemeljskih magnetnih silnic, proti severu.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Kompas so prvi uporabljali Kitajci, kasneje pa je imel velik pomen pri pomorskih potovanjih.

Zaradi katerih dejavnikov nastane cunami? Zaradi:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Cunami
Največje število cunamijev se pojavlja ob obalah Tihega Oceana, saj v njem najpogosteje prihaja do vertikalnih prelomov tal, ki so posledica seizmičnega delovanja.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Za »državo cunamijev« štejemo Japonsko, zanje celo uporabljamo japonsko ime »tsunami«.

Bibavica ali plimovanje je:

Plimovanje je pojav, pri katerem prihaja do periodičnega dvigovanja in zniževanja morske gladine. Vzrok za to se skriva (predvsem) v gravitacijski privlačni sili Lune.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Plimo ponekod s pridom izkoriščajo. Tako je na reki Rance v Bretanji (sever Francije, blizu kraja St. Malo) postavljena prva elektrarna na plimo in oseko, ki v povprečju dela z močjo 240 MW (za primerjavo: jedrska elektrarna Krško deluje z močjo 630 MW).

Zakaj nam postelja iz žebljev ne povzroči nobene bolečine?

https://rb.gy/rxdk4c
Tlačne točke so enakomerno porazdeljene po celotni površini. Posledično je pritisk na eno samo točko mnogo manjši.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: V srednjem veku so poznali stol iz žebljev, ki so ga uporabljali za mučenje kaznjencev. Imenovali so ga zasliševalni stol. Bolečine so bile tako močne, da so zločine priznali celo nedolžni, da bi se čim prej rešili muk.

Kje lahko vidimo pojav vodnega vrtinca?

https://rb.gy/0hlbla
Velikokrat na raznih kopališčih vidimo table, ki opozarjajo na možnost nastanka vrtincev. Ponekod je kopanje celo prepovedano zaradi vodnih vrtincev, saj lahko še tako izkušenega plavalca potegnejo pod vodo.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Silovit tok ter posledični vrtinci so rezultat pretakanja velike količine vode v času plimovanja. »Vodni vrtiljaki« se razlikujejo po velikosti (odvisno od intenzivnosti plimovanja), največji so v času pomladnega plimovanja, ko pretok vode doseže hitrost do 20 km/h, kar ustvarja vrtince do premera 20 metrov.

Centrifugalna sila je:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Centrifugalna_sila
Centrifugalna sila je definirana kot navidezna sila enake velikosti, a nasprotne smeri kot centripetalna sila.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Centrifugalno silo lahko izkusimo v vozilu, ki se giba na ovinku. Če na primer vozilo obrne proti desni, potnik občuti silo, ki ga vleče proti levi.

Zakaj se zdi, da se dvojni stožec kotali navzgor, čeprav se njegovo težišče dejansko pomika navzdol?

https://rb.gy/7gseru
Ko sta stožca združena, je njuno težišče na osi točno na sredini stika med njima. Ko sta stožca postavljena na začetek proge, se začneta kotaliti, ker njuno težišče ves čas pada oziroma se premika. Oblika dvojnega stožca povzroča optično iluzijo, saj se zdi, da se kotalita navzgor.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: V naravi najdemo vulkane, ki imajo obliko stožca. Sestavljeni so iz tefre, ki se je odlagala skozi zgodovino izbruha vulkana. Običajno so taki vulkani zelo simetrični in imajo globoke kraterje.

Koristne življenjske navade, kot so zdrav način prehranjevanja in redna fizična aktivnost nas ohranja:

S telesno dejavnostjo se krepijo mišice, srce, dihalni sistem, vzdržuje se tudi telesna teža ter ima pozitiven vpliv na razpoloženje, samopodobo in samozavest.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Pradavni človek, je bil za razliko od nas, v neprestanem gibanju, iskanju in lovljenju. Gibanje koristi vsakemu delu telesa. Pospešuje pretok krvi in dotok kisika do možganskih celic. Krepi skelet, pomaga ohranjati primerno telesno težo in zmanjšuje stres.

Anatomija je:

Anatomija je veja biologije, ki preučuje zgradbo in organizacijo živih bitij ter na podlagi izsledkov sklepa o funkciji in evoluciji preučevanih struktur.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Za začetnika sodobne znanstvene anatomije velja Andreas Vesalius. Avgusta 1542 je končal svoje veliko delo in ga pripravil za natis v sedmih knjigah z naslovom O zgradbi človeškega telesa v sedmih knjigah. Njegovo delo je pomenilo revolucionarni prispevek k anatomiji 16. stoletja.

Infrardeča kamera meri:

https://rb.gy/ibh5yi
Z infrardečo kamero lahko opazuješ tople in hladne dele svojega telesa.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Ste vedeli, da jo uporabljajo gasilci in reševalci za iskanje ljudi v naravnih nesrečah, kot je na primer potres? Uporabljajo jo tudi vojaki, ki stražijo zavarovana območja.

Večopravilnost je:

Večopravilnosti je danes skoraj nemogoče ubežati. Med pregledovanjem elektronske pošte se pogovarjamo po telefonu, med sestanki sestavljamo nakupovalne sezname in pišemo sporočila med klikanjem po YouTube videih.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Naši možgani izjemno hitro preklapljajo med nalogami. Kljub temu večopravilnost zelo obremenjuje možgane in potencialno celo zmanjšuje IQ.

Kateri je največji in najtežji organ našega telesa?

https://rb.gy/ejyg83
Površina naše kože znaša okrog 1,5 do 2 kvadratna metra in tehta do 10 kg.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Z našega telesa vsako minuto odpade 30 do 40 tisoč mrtvih kožnih celic. Pravijo celo, da 50% hišnega prahu predstavljajo odluščene odmrle celice kože.

Kaj ste opazili pri veslanju v družbi okostnjaka?

S pomočjo okostnjaka v vitrini lahko opazuješ, kakšne premike izvaja tvoje okostje med veslanjem.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Deli telesa, ki so aktivni pri veslanju so noge, roke, ramenski obroč, trebuh, hrbet, srce in pljuča.

Simulator letenja je naprava, ki se uporablja za:

Simulatorji letenja se uporabljajo tudi pri načrtovanju letal. Konstruktorji simulirajo obnašanje letala pri različnih hitrostih, pri različni temperaturi in tlaku zraka, v turbulenci, v pogojih kjer se nabira led in tako naprej.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Trboveljsko podjetje AformX je posebej za Tehnopark Celje razvilo prvi simulator letenja z jadralnim zmajem. To ni samo klasičen simulator. Vsak obiskovalec lahko spremlja, kako se potencialna in kinetična energija spreminjata med letenjem.

Kje v telesu se nahaja človeško srce?

Zadnji del srca leži v bližini hrbtenice, sprednji del pa tik za prsnico in rebrnimi hrustanci v srednjem medpljučju na ravni prsnih vretenc. Ker se srce nahaja med pljuči, je levo pljučno krilo manjše od desnega in ima na stiku s srcem srčno zarezo, kamor se prilega srce.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Naše srce se skrči približno 100 tisočkrat na dan in prav tolikokrat se tudi razširi. Srce odraslega človeka udari približno 70-krat na minuto, pri ženskah nekoliko hitreje kot pri moških.

Fizične lastnosti so opazne značilnosti, ki jih določajo posebni segmenti DNK imenovani:

Gen je osnovna materialna enota dedovanja, nosilec dedne lastnosti. Na molekularni ravni je gen del molekule DNK.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Celoten dedni material se imenuje genom. Celoten genetski material v telesnih celicah je podvojen, enojna kopija dednega materiala se nahaja v spolnih celicah (jajčeca in spermiji). Enojna kopija človeškega genoma vsebuje približno 20.000-25.000 genov.

Kateri športniki se najbolje izkažejo pri testu odzivnosti?

Hiter odziv je zelo pomemben pri vseh športnih disciplinah. Pri visoki hitrosti še toliko bolj, saj tam štejejo stotinke, ne sekunde.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Hitrost odzivnosti je odvisna še od številnih dejavnikov. Med najpomembnejše dejavnike štejemo starost, spol, zdravstveno stanje, temperaturo okolja, velikost dlani in višino telesa. Znano je, da imajo živčni signali v prvih letih našega življenja le polovico hitrosti, ki jo bodo dosegli kasneje in v odrasli dobi.

S pomočjo VR tehnologije lahko:

VR očala ustvarjajo realistično sliko, ki reproducira drugo okolje tako, da ima uporabnik občutek, da se nahaja v nekem drugem okolju oziroma svetu. Omogoča nam gledanje 3D filmov ali video posnetkov v 360° načinu, kjer slika sledi našemu pogledu.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Začetni poskusi virtualne resničnosti so se začeli kazati v delih ruskega slikarja Franza Roubauda, v njegovih 360-stopinjskih ali panoramskih slikah iz devetnajstega stoletja. Te slike so bile namenjene ustvarjanju občutka prisotnosti v nekem zgodovinskem okolju ali sceni.

Iskanje poti iz labirinta nam pomaga pri razvijanju in krepitvi orientacije. Orientacija dobesedno pomeni:

Beseda orientacija izhaja iz latinske besede orient, ki pomeni vzhod.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Labirinti za srečo so narejeni iz kamnov, položenih na tla. Že od 13. stoletja dalje ležijo na obalah Skandinavije, ob Baltskem morju in ob Botnijskem zalivu. Postavljali naj bi jih ribiči, saj naj bi jim prinašali srečo in odganjali nezaželene vetrove na morju.

Koliko postaj za izposojo koles »KolesCE« imamo na voljo v Celju?

https://rb.gy/ehuq3h
Sistem za izposojo koles »KolesCE«, ki vključuje terminal za najem koles, navadna kolesa in električna, se vsake toliko časa poveča.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: »KolesCE« deluje prek globalnega sistema Nextbike, ki ga uporabljajo v več kot 25 državah in prek 150 mestih sveta.

Kaj je gradbeništvo?

Podrobneje se gradbeništvo deli na konstrukcije, potresno inženirstvo, hidrotehniko in gradiva. Deli se lahko tudi na tako imenovane visoke gradnje (javne, poslovne, industrijske in stanovanjske zgradbe), ter nizke gradnje (ceste, železnice, mostove in druge prometnice).
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Največja hiša na svetu je bila zgrajena v kitajski provinci Sečuan. To je nakupovalni center, v katerem so trgovine, kinematografi, športni klubi in celotni stadioni, hotel ter številne organizacije, pa tudi velik vodni park in drsališče.

Kdo je poliglot?

https://rb.gy/j9jyun
Znani poligloti so govorili tudi po več kot deset jezikov.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Britanski ekonomist, popotnik in pisatelj John Bowring je trdil, da je poznal 200 jezikov, govoriti pa naj bi jih znal kar 100. Tudi Celjanka Alma Karlin, ki je govorila kar 12 jezikov, je bila poliglotka in prva ženska, ki je v Celju odprla svojo jezikovno šolo.

Robote ali robotske roke največ uporabljajo v proizvodnih obratih za:

Robot je stroj, ki ga nadzorujemo preko računalnika in ga lahko programiramo, da samostojno opravlja določeno opravilo. Robote pogosto uporabljamo v industriji za prenašanje materiala ali za izvajanje ponavljajočih se opravil.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Prvi načrti za robota segajo že v leto 1495 in so delo znanega izumitelja Leonarda da Vincija. Naslednji večji izum na področju robotike je bilo daljinsko vodeno podvodno plovilo Nikole Tesle.

Kakšen proces je komunikacija?

Komunikacija je vedno dvosmeren proces, saj je povezana s sočasno medsebojno zaznavo in hkratno medsebojno izmenjavo sporočil. Omogoča nam usklajevanje mnenj, vzpostavljanje, vzdrževanje in spreminjanje medosebnih odnosov.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Naši možgani delujejo zelo hitro, imamo čez 50.000 misli na dan. Sestavljeni so iz več kot 100 milijard živčnih celic, ki iz okolja sprejemajo informacije in se nanje odzivajo. Povezave živčnih celic med seboj komunicirajo v obliki električne in kemične komunikacije.

Tehniko izdelave videoposnetkov s pomočjo ročnega upravljanja in fotografiranjem več zaporednih slik imenujemo:

https://rb.gy/fzhbzg
Tehnika stop animacije (angl. stop motion) je tehnika izdelave videoposnetkov, kjer se predmeti ročno upravljajo in fotografirajo v več kratkih zaporedjih. Z združitvijo teh fotografij v posnetek se zdi kot, da se predmeti premikajo skozi prostor.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Pri tehniki stop animacije (angl. stop motion) fizično animiramo (premikamo) lutke, predmete, ljudi, ozadja. Ta tehnika je sicer preprosta, a zelo dolgotrajna. Vsako lutko oziroma figurico je treba postopoma premikati, tako da dobimo 24 sličic v sekundi.

V katerem kraju so odprli prvo samopostrežno trgovino v Sloveniji?

V osrčju Prlekije, v severovzhodnem delu Slovenije so 1. avgusta 1958 odprli prvo samopostrežno trgovino v Sloveniji.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Prva samopostrežna trgovina na svetu je svoja vrata odprla v ameriškem Tennesseju. To se je zgodilo septembra 1916. Njen idejni oče je bil Clarence Saunders, ki je pridobil tudi patent za samopostrežno trgovino. Tako kot prva slovenska tovrstna trgovina, je bila tudi njegova Piggly Wiggly, kot se je imenovala, trgovina z živili.

Kaj je bankomat?

Naprednejši bankomati omogočajo tudi plačilo računov in polog denarja.
Pokaži namig
Pravilno Napačno

Zanimivost: Prvi bankomat na svetu so postavili 27. junija leta 1967 v predmestju Londona. Danes je bankomat celo na Antarktiki in v Tibetu na nadmorski višini približno 4.000 metrov.

KVIZ – IGRALNE POSTAJE, 2. PLATFORMA
Čestitamo! Uspešno ste prišli do konca kviza! Tudi znanost je lahko igriva!